Frequent Armpit Questions

Welkom bij de top 10 meest gestelde vragen die we afgelopen jaren hebben ontvangen over: oksels, deodorant, zweet, vlekken en natuurlijk nuud. Met één klik op de vraag, verschijnt het antwoord.

waarom gaat ons zweet stinken?

Niet al ons zweet stinkt, gelukkig maar. Er zijn twee soorten zweetklieren: Eccriene klieren zitten over je hele lichaam en helpen de temperatuur van je lichaam te reguleren. De tweede soort krijg je tijdens je puberteit; apocriene klieren. 

Deze apocriene klieren komen met name voor in je oksels en de schaamstreek. Als je zweet scheiden beide klieren geurloos vocht af: zweet. Apocrien zweet wordt echter op de huidoppervlak door bacteriën omgezet naar boterzuur. Het boterzuur zorgt voor de kenmerkende zweetgeur.

Nuud richt zich op deze bacteriën; het zorgt ervoor dat ze het geurloze vocht niet omzetten in boterzuur. Daarmee voorkomt nuud zweetgeur in plaats van het te maskeren. 

deodorant, anti-transpirant, anti-odorant. Wat is het verschil?

Deodorant:
De meeste deodoranten maskeren zweetgeur met een parfum, maar blokkeren het zweten niet. Wikipedia definieert het als volgt: “Deodorant, ook wel kortweg deo genoemd, is een cosmetisch product dat op de huid aangebracht wordt om de geur van zweet te verdoezelen.” Het gaat dus om het verdoezelen van geur.

Anti-transpirant:
Een anti-transpirant blokkeert het zweetproces. De aluminiumdeeltjes in anti-transpiranten blokkeren de poriën door een reactie met je zweet. Maar wist je dat zweten eigenlijk een belangrijk proces is van je lichaam om de temperatuur te reguleren? Zweten is dus best gezond!

Anti-odorant:
Nuud, een anti-odorant, verschilt van deze twee soorten: het voorkomt zweetgeur voordat het een geur wordt door de bacteriën te bestrijden die zweetgeur veroorzaken. Nuud bevat microzilver, dat erg effectief is in het neutraliseren van deze bacteriën. 

De microdeeltjes zilver worden ook niet opgenomen door je huid. Nanodeeltjes kunnen wel door de huid dringen, maar die zitten niet in nuud. De microdeeltjes zijn simpelweg te groot om door de huid opgenomen te worden in je lichaam. Daardoor blijven deze deeltjes precies waar ze moeten zijn: onder je oksels, op de huid.

Ondertussen blokkeert nuud niet het zweetproces doordat het niet de poriën verstopt. Je oksels kunnen dus gezond ademen, terwijl je geurloos en gezond blijft zweten.

Zelfs als je veel zweet, doucht, sport of zwemt; nuud blijft werkzaam. De oliën in nuud zorgen ervoor dat het water- en zweetvast is, dus je hoeft het niet elke dag opnieuw aan te brengen.

Natuurlijk, als je hard boent dan was je nuud er wel af. In dat geval kun je gewoon opnieuw nuud opsmeren. We hebben van vele nuud-gebruikers gehoord dat het ook goed werkt op andere plekken van je lichaam waar zweetgeur een probleem kan zijn. 

nuud werkt voor meerdere dagen. Waarom is dat goed?

Een van de vele voordelen van nuud: je kan douchen, wassen, zwemmen, en het vermindert de effectiviteit van nuud niet. De oliën in nuud zorgen ervoor dat het actieve ingredient van nuud (microzilver) op zijn plek blijft. 

Één keer aanbrengen kan daardoor tot wel zeven dagen werken (het gemiddelde is drie dagen). Daardoor heb je minder product nodig. Minder product betekent minder productie, minder verpakking en een kleinere ecologische footprint. 

Dit wordt nog eens versterkt doordat nuud supergeconcentreerd is. Je hebt dus maar een heel klein beetje nodig om tot deze resultaten te komen.

Hoe lang nuud voor jou werkt, is afhankelijk van jou en jouw lichaam. Omdat het een natuurlijk product is verschilt dit per persoon. We weten wel dat hoe langer je nuud gebruikt, hoe langer een keer aanbrengen effectief blijft. 

Samenvattend: nuud is geen anti-transpirant: het blokkeert de poriën niet en laat je gezond zweten. Het voorkomt zweetgeur, voor meerdere dagen achter elkaar.

waarom krijg ik vlekken in mijn kleding van reguliere deodorant?

Spoiler alert: Dat komt door het aluminium! In nuud zit geen aluminium, dus je krijgt er ook geen vlekken van in je kleding. 

Terug naar de vraag: Vlekken! Waarom?

Voor de duidelijkheid: de meeste deodoranten zorgen niet voor vlekken (als het echt alleen een deodorant is, de meeste deodoranten zijn gecombineerd met anti-transpiranten). Het zijn namelijk de anti-transpiranten die voor die vlekken zorgen. 

De vlekken ontstaan als de eiwitten in je zweet reageren met aluminium(chloride) en andere chemische stoffen in anti-transpirant. 

Deze op aluminium gebaseerde stoffen zorgen ervoor dat cellen in je poriën zwellen, waardoor deze poriën verstopt raken en er geen zweet meer uit kan. Maar zelfs als het droog aanvoelt, komt er altijd wel iets op je shirt, trui of hemd. Ook al gebruik je maar een klein beetje. 

Zoals gezegd: nuud is geen anti-transpirant en bevat ook geen aluminium. Dus een manier om die vlekken te voorkomen is om voor nuud te kiezen ☺. We hebben ook wat tips om de ‘pre-nuud-vlekken’ die al in je kleren zitten weg te krijgen:

Voor lichtere vlekken: voeg een kopje azijn toe aan een emmer water. Laat daar de kleding 30-60 minuten in weken en was het daarna normaal in de wasmachine.

Als dat niet genoeg is, of de vlekken donkerder zijn: Meng gelijke delen water en azijn, en wrijf dit goed in op plekken van het shirt met de vlekken. Laat hierna het kledingstuk nog een half uur weken in het mengsel, en was het vervolgens weer uit in de wasmachine. 

werkt nuud ook op ongeschoren oksels?

Om een lang verhaal kort te maken: Ja, nuud werkt net zo goed op ongeschoren oksels. 

Je zult wel merken dat het aanbrengen iets langer duurt, je wil er namelijk wel voor zorgen dat nuud ook bij de huid terechtkomt. Eenmaal goed opgesmeerd, wordt het opgenomen in de buitenste huidlaag en is het net zo effectief. 

We hebben ook nog een goede tip van Lars!

Lars?

Ja, Lars, van ons customer happiness team. Laat maar horen Lars:

‘Het werkt ook op harige droge oksels, maar als je oksels nog een beetje vochtig zijn – na het douchen – dan smeer je het nog makkelijker uit.”

waarom is nuud geurloos?

We hebben gekozen om nuud geurloos te maken om meerdere redenen:

1. Nuud hoeft niks te maskeren. Doordat het de oorzaak van zweetgeur aanpakt; bacteriën op je huid. 

2. We denken dat de meeste mensen niet naar een goedkope luchtverfrisser willen ruiken. Laten we eerlijk zijn, de meeste reguliere deodoranten laten je ruiken naar een taxi, en een hoop natuurlijke deodoranten ruiken naar potpourri.

3. Voorkeur voor een geur is heel persoonlijk; wij kunnen niet weten waar jij het meest van houdt. 

4. Jouw parfum, eau de cologne, aftershave of bodyspray ruikt beter dan een deodorant ooit zal kunnen. Een geurloze nuud werkt deze fijne geuren niet tegen.

5. Het meest belangrijke: je ruikt echt al lekker van jezelf. Je hebt fenomenale feromonen. Echt waar.

We hebben nog wel een tip voor mensen die graag een beetje geur aan nuud willen toevoegen. Een tip die we van meerdere nuud-gebruikers hebben gekregen: je kan een druppeltje etherische olie toevoegen aan de druppel nuud, net voordat je het aanbrengt. Sommige mensen zijn wel gevoelig voor die oliën, dus let daar wel op.

zijn alle deodorants vegan en dierproefvrij?

Nee, niet alle deodorants en anti-transpirants zijn vegan en/of dierproefvrij. Of het vegan is, is makkelijk te checken. Bekijk de ingrediënten en kijk of een van deze er tussen staat:

- Lanolin(e)
- Glycerin(e)
- Squalene
- Oliezuur (Oleic acid), ook bekend als oleylstearaat, oleyl, oleaat of talg
- Stearinezuur (Stearic acid)
- Elastin(e)

Als een van deze op de ingrediëntenlijst staat, dan is het niet vegan. 

Voor al deze ingrediënten zijn fantastische vegan alternatieven, dus je hebt ze echt niet nodig. We hopen natuurlijk dat we ook andere fabrikanten van deo’s kunnen inspireren om die alternatieven te gebruiken.

Nog iets anders: dierproefvrij betekent niet automatisch dat iets vegan is, en omgekeerd. Soms worden er toch dierproeven gedaan met vegan producten (in sommige landen zelfs verplicht).

In het geval van nuud is er niks om je zorgen over te maken: nuud is vegan en dierproefvrij! Alleen maar getest op mensen; meer dan 500.000 oksels inmiddels!

zijn natuurlijke deodorants wel echt beter?

Welkom bij de achtste aflevering van onze Veelgestelde Vragen! Vandaag aan de beurt: Zijn natuurlijke deodorants wel echt beter? 🌱

‘Beter’ is een groot woord natuurlijk. We zijn heel blij met het feit dat nuud een volledig natuurlijke anti-odorant is, die je oksels meerdere dagen fris houdt, met enkel de kracht van de natuur!

Het was onze intentie om een echt alternatief te maken voor reguliere deodorant: iets dat supereffectief is en volledig onschuldig. 

Voor de meeste gebruikers werkt nuud meteen voor meerdere dagen. Anderen moeten het eerst een paar keer aanbrengen en voor een paar duurt het nog iets langer. Maar iedereen merkt dat nuud langer blijft werken per keer aanbrengen als je het langer gebruikt. De reden: bacteriën.

Nuud werkt compleet anders dan elke andere natuurlijke deodorant: het neutraliseert bacteriën. Op sommige oksels duurt dit proces wat langer dan bij anderen. Je kunt wat tips vinden in onze New2Nuud video. Als je wat meer hulp nodig hebt, neem dan contact met ons op via info@nuud.care, zodat we je persoonlijk kunnen helpen. 

werkt nuud op alle oksels?

Ja, nuud werkt voor iedereen en op iedere oksel. Iedereen zweet en ontwikkelt in de puberteit enige vorm van zweetgeur. 

Het is belangrijk om te begrijpen dat er heel veel soorten bacteriën op en in je lichaam zitten. De diversiteit aan micro-organismen op je huid is vergelijkbaar met de diversiteit aan planten en dieren in een tropisch regenwoud. 

Dit tropische regenwoud aan bacteriën en andere micro-organismen noemen we het microbioom. Net als bij een regenwoud, zijn er soms meer van de ene soort en soms meer van de andere. Sommige soorten veroorzaken zweetgeur, terwijl andere soorten dat helemaal niet doen. Sommige geluksvogels hebben zelfs zo weinig bacteriën die zweetgeur veroorzaken dat ze helemaal geen deodorant nodig hebben.

Naast je microbioom is ook het aantal apocriene zweetklieren van belang. Eccriene zweetklieren zitten over je hele lichaam maar tijdens je puberteit ontwikkel je apocriene zweetklieren, die de bekende zweetgeur veroorzaken.

Het vocht dat uit deze zweetklieren komt wordt door bepaalde bacteriën omgezet in zweetgeur. Als je relatief veel apocriene klieren én veel ‘zweetgeur-veroorzakende bacteriën’ op je huid hebt, dan zal nuud niet zo goed bij je werken als bij andere mensen. Heb je er relatief weinig, dan kun je waarschijnlijk een week vooruit met één keer nuud aanbrengen.

Je microbioom is net zo moeilijk te voorspellen als een tropisch regenwoud, maar gelukkig werkt nuud voor de meeste mensen 3-4 dagen. Door feedback van duizenden nuud-gebruikers hebben we geleerd dat twee keer aanbrengen per week voor de meeste mensen voldoende is. Voor een kleiner gedeelte is één keer per week voldoende. Heel af en toe komt het voor dat nuud niet effectief lijkt: in dat geval kan de hoeveelheid zilver in nuud niet genoeg ‘zweetgeur-veroorzakende bacteriën’ aanpakken in verhouding tot het totaal aantal bacteriën. 

Ik ben zwanger, is nuud nog steeds veilig te gebruiken?

Ten eerste, van harte gefeliciteerd namens iedereen bij nuud!! ❤️

Daarnaast, nog meer goed nieuws: nuud is natuurlijk en volledig onschuldig. Het bevat geen ingrediënten die slecht zijn voor jou, jouw lichaam of de baby.

En omdat veel zwangere vrouwen extra voorzichtig willen zijn met welke producten ze gebruiken, hebben nog meer verzekeringen voor je: nuud bevat geen nanodeeltjes, dus niks van nuud dringt in je lichaam door. Het blijft allemaal op de buitenste huidlaag.

Het microzilver dat we gebruiken – niet nanozilver dus – is 99,9% puur silver met het Ecocert certificaat. Het is volledig onschuldig tegenover je lichaam en het milieu, door de grootte van de deeltjes. Microzilver, in tegenstelling tot sommige aluminiumsoorten, is te groot om door de huid te dringen. 

Als je nog zekerder wil zijn dat nuud geen kwaad kan, is het een goed idee om onze ingrediënten te checken of er niet iets bij zit waar je gevoelig of allergisch voor bent. De snelste manier om ze te vinden is via de link in onze bio, daarmee kom je bij de 10 natuurlijke ingrediënten. 

Ik wil nuud