Wat zit er in Nuud?

“Waarom worden de ingrediënten op consumentenproducten toch altijd zo vaag omschreven?”, dachten we voordat we hieraan begonnen. Neem nu de aanduiding caprilic/capryc trygliceride…. Waar staat die voor? Nou, dat is dus gewoon kokosolie. Maar waarom staat dat er dan niet gewoon op?

 Omdat op cosmetische producten de zogenoemde INCI-naamgevingen moeten worden gebruikt, zodat de ingrediënten overal ter wereld op dezelfde manier worden aangeduid. Als er voor kokosolie honderd verschillende namen zouden worden gebruikt, zou dat de duidelijkheid voor de consument niet ten goede komen.

Niet alleen kunnen termen vaag overkomen, ze kunnen ook aanleiding geven tot onjuiste gedachten. Neem bijvoorbeeld laureth-4, een ingrediënt waar weleens negatief over wordt bericht; je kunt er namelijk een geïrriteerde huid van krijgen. Zo zit het bijvoorbeeld in bijna alle shampoos. Maar in een shampoo zit vele malen meer laureth-4 dan in Nuud. In Nuud zal het daardoor dus nooit tot irritatie leiden.

Omdat we het leuk vinden je kennis te laten maken met de ingrediënten van Nuud hebben we per ingrediënt een uitvoerige bespreking gemaakt: wat is het precies, eet ik het misschien weleens (zonder dat ik daarbij stilsta) en wat valt er verder over te vertellen? Maar allereerst zullen we je vertellen wat er allemaal in Nuud zit.

Nuud bestaat uit slechts 11 ingrediënten, te weten: zilver, kaolin (Chinese klei), petrolatum / paraffine / paraffinum Liquidum (minerale oliën), caprilic/capryc trygliceride (kokosolie), zinkoxide (ken je van zinktabletten), laureth-4 (om de ingrediënten goed te kunnen mengen), stearalkonium bentonite (een kleisoort die onder andere wordt gegeten als onderdeel van ontgiftingskuren), lanolin (natuurlijk vet van schapenwol) en propylene carbonate (dit wordt onder andere in ijs en zuivel gebruikt om een mooi mengsel te krijgen). Zilver en kaolin zijn werkzame ingrediënten die voorkomen dat je naar transpiratie gaat ruiken en zorgden dat je minder last hebt van transpiratievocht. De andere stoffen zorgen ervoor dat de werkzame stoffen op de juiste plek komen en daar blijven.